KÜLTÜRLER VE TİCARET ARASINDAKİ BAĞ EGNATİA
24
Mart 1962 Cumartesi, İstanbul...
Küresel bir kent olan İstanbul, üç imparatorluğa başkentlik yapmış olması nedeniyle, tarihi zenginliklerle doluydu. Derya içinde derya adeta...
Gerek tarih derslerinden gerekse çinileriyle ünlü okul kütüphanesindeki kitaplardan edindiğim bilgiler ışığında, istanbul'la bütünleşmek için hiçbir fırsatı kaçırmıyorum.
Bulvarlar, Caddeler, kentler ve Uluslararası yollar dünyanın can damarlarıdır. Bunlardan en önemlisi de Egnatya ya da Via Egnatia'dır.
M.Ö. 2. Yüzyılda Roma Cumhuriyeti tarafından inşa edilen 1120 km uzunluğundaki Eğnatya, ticaretin ve sosyal yaşamın can damarıydı.
Arnavutluk’un Diraç ilinden başlayarak Selanik’e kadar uzanan Egnatia, Trakya Bölgesi’nden geçerek,İstanbul Yedikule surlarındaki Altın Kapı’da İstanbul’a ulaşıyordu.
Diğer önemli Roma yolları gibi, 6 metre genişliğindeki Egnatya, Yedikule’deki Altın Kapı’dan geçerek, Mese olarak adlandırılan, İmparatorluk Yolu ile Milyon Taşı'nda son buluyordu.
Kendini evrenin merkezi kabul eden imparatorlukların en ihtişamlısı belki de Roma idi ki, Konstantin Roma başkentini taşırken Milyon Taşı'nı da yanlarında getirmiş, Konstantinopolis'i dünyanın merkezi yapmıştı.
Böylece, Doğu Roma İmparatorluğu’nun başkenti Konstantinopolis’teki Milyon Taşı , Egnatya yolunun başlangıç noktası olmuştu.
Tam olarak çıkış noktası ise Divanyolu ve Yerebatan Sarnıcı Caddelerinin kesişim noktasında dört yüzlü bir kapı olan ”Sıfır” noktasıydı.
Büyük Konstantin tarafından dikilen bu anıtsal taşın yeri, dünyanın ortası sayılmıştı. Bütün mesafeleri buradan başlayarak ölçerlerdi.
Bugün yine, zamanda yolculuk yaparak, Yeni Roma İmparatorluğu’nun kuruluş yıllarına kadar gittim.
Sultanahmet’e ulaştığımda, Divanyolu Caddesi’nin bitiminde, Yerebatan Sarnıcı Caddesi’ne girişi sağlayan köşede öylece duruyordu Milyon Taşı.
Günümüzdeki Divanyolu Caddesi Roma’nın yeni başkenti Konstantinopolis’i eskisine, yani İstanbul’u Roma’ya bağlayan yol Via Egnetia’nın küçük ama gösterişli bir başlangıç kısmına karşılık gelmekteydi.
Tarihle içiçe yaşamak harika bir duyguydu. Tarih derslerini seviyordum.
Yorumlar
Yorum Gönder