A.Ü. Fen Fakültesi'nde dersler başladı
.jpg)
5 Ekim 1964 Pazartesi, Ankara...
Gururluyduk, heyecanlıydık, mutluyduk, içimiz içimize sığmıyordu. Sığmıyordu çünkü bugün A.Ü. Fen Fakültesi eğitim ve öğretime başlayacaktı. Daha doğrusu fakültemizi tanıyacaktık.
Yemekhaneye birlikte indiğimiz Yaşar Samyeli ve Ali Koçyiğit ile sabah kahvaltısını bir an önce bitirip, bütün geleceğimize yön verecek Fen Fakültesi'ne ulaşmak istiyorduk.
Kahvaltı biterbitmez, bir gün önce hazırladığımız defter ve kalemlarimizi de alarak, Strazburg Caddesi üzerinden Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'na çıktık. Sağdaki otobüs durağında kısa bir süre durduk. Tandoğan'daki Ankara Üniversitesi ve bitişiğindeki Fen Fakültesi yerleşkesi yaklaşık 2 500 metreydi. Yürüsek mi, otobüse mi binsek? İkilemi içinde kaldık bir süre.
Belediye otobüslerinde öğrenci bileti 25 kuruştu. Okulun bizlere verdiği 35 Lira'lık aylıktan otobüs parası ayırmak doğru olur mu? Dedim kendi kendime, üstelik yeterli zaman vardı.
Yaşar ile Ali'ye ''ben yürüyorum arkadaşlar'' deyince ''biz de yürüyelim'' diyerek bana eşlik ettiler. Tempolu olarak yürüdüğümüz 30 dakikanın sonunda Fen Fakültesi bahçesindeydik.

.jpg)
Oldukça büyük olan bahçe, havuzlar, parklar, müzeler, ağaçlar, çalılar, heykeller ve oturma alanları ile doluduydu. Sanki, heykellerle dolu, bir botanik bahçesine girmiştik. Ankara'nın ortasında olmasına rağmen, son derece huzurlu ve dingin bir ortam sunan bahçedeki okulumuza içim ısındı birden.
İlerledikçe sürprizlerle dolu olduğunu gördüğümüz fakülte bahçesinde Fen Fakültesi'nin kuruluş yıllarından kalma "kimlik plaketli" ağaçlar, balıklı-kurbağalı-nilüferli iki havuz ve çeşitli heykeller bulunmaktaydı.
Nilüferli havuz çevresinde bir süre oyalandıktan sonra, Yaşar'la Ali bahçenin diğer bölümlerini keşfe çıkarken ben de B bloktaki dekanlık binasına girdim. Girişinde, görkemli bir panoda, Fakültenin kuruluş tarihi ve yerleşkesi için oldukça ayrıntılı bilgiler vardı.
Not alma gereğini duydum. Dört yıl akademik kariyer yapacağım fakültemizi daha iyi tanıma fırsatı çıkmıştı, defterime not almaya başladım.
Kuruluş yerlekşkesi olarak, 195 000 m² toplam alan ve 46 300 m² kapalı alana sahip Tandoğan Kampüsü belirlenen Fen Fakültesi 8 Kasım 1943 tarihinde kurulmuştu. Ana binalar, Kültür Bakanlığı'nca tarihî eser olarak korunan, modern ve yeni bir mimari ile inşa edilmişti.
Yerleşkede 1 gözlemevi, 1 harbaryum, 1 merkez kütüphane, 1 konferans salonu, 21 laboratuvar, 7 büyük amfi, 39 dershane, 1600 kişilik yemekhane, 1 kafeterya, 4 tenis kortu, 1 basket sahası, 1 futbol sahası, 1 masa tenisi sahası, 1 halı saha, 1 adet kapalı olimpik yüzme havuzu, 1 adet fitness salonu bulunmaktaydı.
Dekanlık, derslikler ve laboratuvarlar 6 ana blokta toplanmıştı.
A Blok:
Büyük Kimya Anfisi: 468 kişi kapasiteli
Süreyya Aybar Anfisi: 63 kişi kapasiteli
Küçük Kimya Anfisi: 74 kişi kapasiteli
Mithat Ali Tolunay Anfisi: 137 kişi kapasiteli
Botanik Dershanesi: 60 kişi kapasiteli
B Blok
Saffet Süray Anfisi: 288 kişi kapasiteli
Matematik Dershanesi: 110 kişi kapasiteli
Küçük Matematik Dershanesi: 43 kişi kapasiteli
Yeni Matematik Dershanesi I: 47 kişi kapasiteli
Yeni Matematik Dershanesi II: 35 kişi kapasiteli
İstatistik Dershanesi: 40 kişi kapasiteli
Büyük Fizik Anfisi: 535 kişi kapasiteli
Küçük Fizik Anfisi: 80 kişi kapasiteli
C Blok
Hikmet Birand Dershanesi: 238 kişi kapasiteli
Sistematik I Dershanesi: 68 kişi kapasiteli
Sistematik II Dershanesi: 45 kişi kapasiteli
E Blok
Otto Gerngross Dershanesi: 88 kişi kapasiteli
Emir Gülbaran Dershanesi: 56 kişi kapasiteli
Seminer Odası: 46 kişi kapasiteli
Küçük Dershane: 30 kişi kapasiteli
Kreiken Dershanesi: 20 kişi kapasiteli
Astronomi Dershanesi: 74 kişi kapasiteli
Yeni Dershane: 65 kişi kapasiteli
Program derslerinin ilk yıla ait kısmı temel matematik ve fizik derslerinden oluşmaktadır. Takip eden yıllarda daha çok branş ağırlıklı dersler verilmektedir. Astronomi öğrencileri teorik olarak gördükleri derslerin uygulamalarını Ankara Üniversitesi Ahlatlıbel Gözlemevinde bulunan üç teleskop ile yapmaktadır.

Yorumlar
Yorum Gönder