A.Ü. Fen Fakültesi ilk hafta izlenimleri
30 Eylül 1964 Çarşamba, Ankara...
Fen Fakültesi öğrencisi olarak üçüncü günümüz. Hangi dersleri alacağımızı ve nerede izleyeceğimizi öğrendik bu süre içinde. Henüz dersler başlamadı, öyle sanıyorum ki önümüzdeki hafta başlayacak.
Fen Fakültesi yerleşkesine, Dögol Caddesi'nden, girdikten yaklaşık 100 metre sonra, aralarında muhteşem bir botanik bahçesini andırır alanla iki yanında devasa büyüklükte A ve B Blokları yer alıyordu.
Oturma alanları ve bu alanları bahçenin farklı köşelerine taşıyacak taş ve beton yürüme yolları yapılmıştı. Güneş ışığı ve su ihtiyacına göre farklı türdeki bitkilerin bulunduğu bahçede Fen Fakültesi'nin kuruluş yıllarından kalma "kimlik plaketli" ağaçlar, balıklı-kurbağalı-nilüferli iki havuz ve çeşitli heykeller bulunmaktaydı.
.jpg)
Derslerden bunalan öğrencilerin huzur bulduğu bu muhteşem bahçenin sağ tarafında Dekanlığın yanı sıra Kimya, Biyoloji ve Botanik derslerinin yapılacağı amfilerin bulunduğu A Blok yer alırken, sol tarafında da Matematik, İstatistik ve Fizik derslerinin yapılacağı amfiler yer alıyordu.
A Blokta 488 kişi kapasiteli Büyük Kimya Amfisi ile B Blokta 288 kişi kapasiteli Saffet Süray Amfisi ve 535 kişi kapasiteli Büyük Fizik Amfisi en çok ilgimi çeken derslikler oldu.
Matematik Analiz derslerimize Prof. Dr. Saffet Süray ile Prof. Dr. Berki Yurtsever, Fizik Analiz derslerine Prof. Dr. Enis Erdik ile Prof. Dr. Hayri Dener girecekti.
Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nde verilen analiz dersleri genellikle temel matematik ve fizik derslerinden oluşmaktaydı.
Matematik Analiz (Calculus) derslerinde; Limit ve Süreklilik, Türev ve Diferansiyel, İntegral ve Uygulamaları, Seriler ve Dizi Analizi işlenecekti. Fizik Analizi derslerinde de Newton Mekaniği, Elektromanyetizma, Optik ve Dalgalar, Termodinamik ve İstatistiksel Mekanik görecektik.
Astronomi öğrencileri teorik olarak öğrendikleri bilgileri, Ankara Üniversitesi Ahlatlıbel Gözlemevi'nde bulunan teleskoplar ile uygulamalı olarak göreceklerdi.
"Denel Kimya" dersleri de laboratuvar ortamında yapılacak deneyler ve analizlerle ilgiliydi. Yeni bileşiklerin sentezlenmesi, mevcut bileşiklerin analizi ve bu bileşiklerin özelliklerinin incelenmesi gibi işlemler yer alıyordu.
İlköğretmen okullarında Öğrenciler haftada 44 saat ders görüyorlardı. Bunun 22 saati meslek dersleri içinde olmak üzere Genel Kültür dersleri, 11'er saati ise Ziraat ve Teknik derslerdi. Geriye kalan 11 saat ise Öğretmenlik Bilgisi, Toplumbilim, İş Eğitimi, Çocuk ve İş Ruh Bilimi, İş Eğitimi Tarihi, Öğretim Metodu ve Tatbikat gibi konuları kapsıyordu.
Bir başka deyişle, alt yapımız Fen Fakültesi dersleri için yatersizdi. İlk elden, görülecek derslerle ilgili olarak, Lise Fen Kolu derslerini içeren kitaplar edinmeliydik.
Yorumlar
Yorum Gönder