A.Ü. Fen Fakültesi Kurucu Dekanı Hayri Dener

Hayri Dener, benim öğrencilik dönemimde , haftada 4 saat, elektromagnetizma derslerine giriyordu. Her Salı ve Cuma günleri, elinde iskambil destesi büyüklüğünde kağıtlar ve kağıtlarındaki notlarından yararlanırdı. Derslerinde ara sıra espriler de yapar ve esprilerine daha çok kendi gülerdi.
Fakültenin kurucu dekanlığı, Fizik Bölüm Başkanlığı ve orta öğretim düzeyinde Fizik Kitapları yazarlığı yapmış olan Hayri Dener, belki de zaman darlığından, kavramlara derinlemesine girmek yerine formüller üzerine kurmuştu Fizik derslerini.
Oysa sınavları kavramsal sorular içerirdi. Bunun sonucu olarak da, sınav sonuç listelerinin bazıları, ''özür dilerim hiç kimse geçememiştir.'' şeklinde olurdu.
Kendimi yeterince hazır hissetmediğimden, 1968 yılsonu sınavına girmemiştim. Sınav kağıtlarını okumadan önce kontenjan senatörü seçildiğinden, sınavına girip adını yazan her öğrenci geçer not almıştı. Hali Biga ve ben Rauf Nasuhğlu'nun öğrencisi olmuştuk.
Her ne kadar bir yıl kaybetmeme neden olduysa da, rahmetli Hayri Dener A.Ü. Fen Fakültesi Kurucu Dekanı olarak bu ülkeye değerli bir kurum kazandırılmasına önayak olmuştur.
Anısına saygı ile...

Profesör Dr. Hayri Dener (1898-1980): Filibe'de doğdu. 1918'de Edirne Lisesi’ni bitirerek İstanbul Üniversitesi'nde fizik ve matematik öğrenimi gördü. 1922'de mezun mezun oldu ve ileri öğrenim için Fransa'ya giderek Strasbourg Üniversitesi'nde okudu.
1925'te yurda döndüğünde, kısa bir süre Kabataş Erkek Lisesi fizik öğretmenliği, 1926'dan 1928'e kadar, Zonguldak'ta Maden Yüksek Mühendisliği Yüksek Okulu'nda fizik ve matematik öğretim üyeliği yaptı.
1928'de Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü fizik öğretim üyeliğine getirildi. Bu sıralarda, özellikle orta dereceli okullar için fizik ders kitapları yayınlamaya başladı.
1935 ve 1943 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı genel müfettişi ve Talim ve Terbiye Kurulu üyesi olarak görev yaptı. Bu dönemde, gözlem ve deneye dayatılması gereken fizik, kimya ve biyoloji dallarındaki eğitimin ortaokul, lise ve öğretmen okullarında bu amaca yöneltilmesini sağlayan çok önemli çalışmalarda bulundu.
Bu uğraşısı esnasında Milli Eğitim Bakanlığınca bütün okulların ihtiyacı olan deney aletlerinin sağlanması ve bunların kullanımına ilişkin öğretmen kurslarının düzenlenmesi ile de görevlendirildi. Ayrıca, deneysel fizik üzerine, özellikle öğretmen yetiştirmeye yönelik kitaplar yazdı.
1943 yılında profesörlük ünvanı verilerek, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nin açılmasında kurucu dekan olarak görevlendirildi. Genel Fizik Enstitüsü Başkanlığı, 25 yıl genel fizik profesörlüğü ve aralıklı olarak üç defa dekanlık yaptı.
Bu süre içerisinde, zaman zaman dış ülkelerdeki bilim kurumlarında da çeşitli incelemelerde bulundu ve fizik dalında orta dereceli okullar ve üniversiteler için bir çok kitap yayınladı. 1968 yılında Cumhurbaşkanı'nca Kontenjan Senatörlüğü’ne atanarak üniversiteden ayrıldı ve 1974 yılına kadar Cumhuriyet Senatosu üyeliği yaptı
Yorumlar
Yorum Gönder