Prof. Dr. Burhan Cahit Ünal (1930-2022)
Burhan Cahit Ünal ülkemizde teorik fizik alanındaki öğretim ve araştırma geleneğinin kurucularından sayılır. Akademik hayatları aynı dönemlere rastlayan Feza Gürsey, Erdal İnönü ve Asım Orhan Barut ile birlikte bu alanda çok önemli ve kalıcı hizmetleri oldu.
AÜFF Fizik Mühendisliği Bölümünde eğitim öğretim programının baştan aşağıya modernleşmesini sağladı, kuantum mekaniği başta olmak üzere en gelişmiş ülkelerdeki ders programlarının sistematik bir şekilde izlenmesine önayak oldu.
Burhan Cahit Ünal 27 Ocak 1930’da Balıkesir’de doğdu, babası ilkokul öğretmeni Hanili Ali Fehmi Ünal annesi Fatma Saadet’tir. İlk ve orta öğrenimini Malatya’da tamamladı ve 1947’de liseden mezun oldu.

Aynı yıl İTÜ İnşaat Fakültesine girdi ancak bu arada Avrupa’da Yüksek Öğrenim Sınavını kazanarak Elektronik Mühendisliği öğrenimi görmek üzere Fransa’ya gitti.
1948’de girdiği Sorbonne Üniversitesi Fen Fakültesinde önce matematik lisansını aldı. Daha sonra öğrenim planı uyarınca Paris’te Ecole Normale Telekomünikasyon Üst Yöneticisi Bölümüne devam etti ve buradan 1954’te Yüksek Elektronik Mühendisi olarak mezun oldu.
Cahit Ünal, temel bilimlere olan merakı nedeniyle, alan değiştirerek teorik fizikte doktora programına yöneldi. 1954-1955’te Paris Fen Fakültesinde önce teorik fizik sertifikası aldı ve sonrasında teorik fizik doktorasını 1957’de bitirdi.
“Yüksek Frekans Bölgesinde Faraday Olayının Kuantum Mekaniksel Teorisine Bir Katkı” başlıklı tezini Fizik Nobel Ödülü sahibi Louis de Broglie’nin başkanlığındaki bir jürinin önünde savunarak “Fizik Alanında Devlet Doktorası” unvanını kazandı.
1960’da AÜFF Fizik Kürsüsüne “İleri Atom Fiziği ve Kuantum Mekaniği” derslerini okutmak üzere öğretim görevlisi olarak atandı. 1964’te doçent ve 1976’da ise profesör oldu. 1983’e kadar aynı bölümde görev yaptı.

1983’de 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanununa dayanarak Burhan Cahit Ünal ve pek çok seçkin akademisyen üniversitelerinden uzaklaştırıldı.
Burhan Bey önce Fransa’ya sonra Tunus’a gitti ve orada 1996’ya kadar öğretim üyesi olarak çalıştı. Üniversiteler bu seçkin bilim insanlarımızın bilgi ve becerilerinden mahrum kalmış oldular ve kuşkusuz akademi dünyası da yara aldı.
Bazıları daha sonra üniversitelere geri döndüler ancak bu tasfiye nedeniyle üniversitelerimize fazlasıyla kırılan Burhan Hoca bir daha adımını atmadı.
Yorumlar
Yorum Gönder