ABD Marshall Planı ve Yeşil Kuşak

  

5 Haziran 1965 Cumartesi, AYÖO Ankara...

Truman Doktrini, ekonomik boyutu Marshall Planı ve askeri boyutu NATO'yu tanıdıkça ''Komünistler Moskova'ya'' sloganının nereden ve  nasıl ortaya çıktığını anlamıştım. 1945 yılından sonraki İslami ve Milli nitelikli bütün dernek ve kuruluşlar ABD'nin Yeşil Kuşak Projesi idi. 

Ancak, milliyetçi olduklarını iddia eden arkadaşlarım bu sonucu bir türlü kabullenmek istemiyorlar. Yine de anlatmayı sürdürüyorum saatlerce.

Yeşil Kuşak ve Marshall  Yardım Planı, ABD'nin Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği'ne karşı geliştirdiği stratejik projeler arasında yer alır.

Marshall Planı'nın temel amacı, II. Dünya Savaşı sonrası Avrupa'nın ekonomik ve siyasi istikrarını yeniden sağlamak, komünizmin yayılmasını engellemek ve ABD'nin çıkarlarını korumaktı.

Marshall Planı, 1948-1951 yılları arasında uygulanmış ve 16 Avrupa ülkesine ekonomik kalkınma yardımı sağlamıştır. Ancak bu yardımın görünürdeki amacı Avrupa'nın yeniden inşası olsa da, ABD'nin siyasi ve ekonomik çıkarlarını koruma ve Sovyetler Birliği'nin etkisini azaltma gibi stratejik hedefleri de bulunmaktaydı.

Yardım adı altında ülkeleri borçlandırarak boyunduruk altına alabilmek için Truman Doktrininin ekonomik boyutunu oluşturmak gerekiyordu. Süper güç haline gelmiş olan SSCB'nin yayılması ve enerji sahalarına ulaşmasını engellemek için düşünülen ''Yeşil Kuşak'' kalkanı için bu gerekliydi.

Yeşil Kuşak Kalkanı için, her Avrupa ülkesi komünizme karşı kamuoyunu uyarmalıydı. Stalin uygulamaları ve Gulag Ölüm Kampları anlatılarak ABD'deki Cadı Avı ortamı yaratılmalıydı. Komünizmle Mücadele Dernekleri ve benzeri kuruluşlar oluşturulmalıydı.

1947'de önerilen bu paket 1948 ve 1951 yılları arasında yürürlüğe konmuş ve bu yardım paketinden, başlangıçta Türkiye hariç, 16 ülke faydalanmıştır.

Pakete dâhil edilmeyen zamanın Türk Hükümeti yalvar yakar plana dâhil edilmesini talep etmiş, savaş mağduru Avrupa ülkelerinin kesinlikle kabul etmediği ve etmeyeceği şartları kabul etmiştir.

Bu şartlardan birincisi, hemen her il ve ilçede, Komünizmle Mücadele Dernekleri'nin kurulmasıydı. Ayrıca, resmi kimliği olmayan ve devlet kademelerine hesap vermeyecek olan, Gladyo örgütü kurulmalıydı. 

Örgüt, sabotajlar ve suikastlar gibi gizli operasyonlar yürütmüştür. Bu faaliyetler, özellikle sol eğilimli gruplara karşı sabotajlar ve suikastlar gibi gizli operasyonlar yürütecekti. Gladyo, neo-faşist örgütlerle işbirliği yaparak silahlı eğitim kampları da oluşturacaktı.

Marshall Yardım Anlaşması çerçevesinde ABD, başta eğitimin ABD eğitimi ile senkronize olması için Fulbright Eğitim Antlaşması imzalanmış ve Köy Enstitülerinin kapatılması yolu açılmıştı.

Marshall Planı çerçevesinde yardım alan Avrupa ülkeleri için oldukça yararlı olmuş, Almanya mucizesi ortaya çıkmış, ancak ülkemiz Türkiye için çok yönlü bir pranga olmuştur.

Avrupa aldığı parayı sanayii yatırımları için kullanırken Türkiye, ABD'nin arzu ve isteği doğrultusunda, tarım alanları için kullanmıştı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

A.Ü. Fen Fakültesi Öğretim Kadrosu

ANKARA YÜKSEK ÖĞRETMEN OKULU DÖNEMİ

A.Ü. Fen Fakültesi Öğrencisi Olmak