1965 Milletvekili Seçimleri ve TİP

 


12 Ekim 1965 Salı, AYÖO...

Dün öğleden sonra YSK tarafından, 10 Ekim 1965 seçim sonuçları yayınlandı. Adalet Partisi 240 milletvekili çıkararak, 450 üyeli parlamentoda çoğunluğu sağlamıştı. TİP, beklenenin de üstünde, 15 milletvekili çıkararak parlamentoda grup kuracak sayıyı bulmuştu. 

Adeta bayram yaptık arkadaşlarla. Mutlu sonuca nasıl ulaşmıştık sorusunun yanıtı için zamanda geriye gittim.

TİP'in seçim çalışmalarına katkı sağlamaya karar verdikten sonra Yaşar Samyeli ve Halil Biga da bana katıldı. Parti programında katı ve keskin sol düşüncelere yer verilmemiş olmasına rağmen, ABD Yeşil Kuşak Projesi çığırtkanları olan Komünizmle Mücadele Dernekleri'nin üyeleri ''Komünistler Moskova'ya'' sloganını yine devreye soktular.

Menderes dönemi mirasına sahip çıkan Adalet Partisi, Süleyman Demirel başkanlığında, önceki azınlık hükümetini devirerek iktidara gelmişlerdi. Demokrat bir başbakan görüntüsü verse de, kendince Komünistler olarak tanımladığı Demokratik güçlerin her türlü direnişini ''meşru nizamı yıkma'' suçu olarak kabul ediyor, “suç”a karşı, basın ve yayında kısıtlamaları ve bu türden suçları kurulacak olağanüstü mahkemelerde yargılamayı öngörüyordu. Bir bakıma Adnan Menderes Hükümetinin 1960 yıllarının ilk kurduğu Tahkikat Komisyonu örnek alınıyordu.

Durum böyle olunca, TİP tanıtım afişlerini yasal olarak her yere asamıyorduk. Geceleri, yakalanmamaya da çalışarak afişleme yapıyor ya da kalıcı olsun diye boya kullanıyorduk. Partinin kurucuları işçi ve köylüleri temsil eden sendikalar olduğundan afişleme çalışmaları, bütün engellemelere rağmen, başarılı oldu.

Diğer taraftan, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye’de az rastlanan bir ideolojik çalışmanın ürünü ve sonucu olarak 1963’ten sonra katıldığı ilk genel seçime büyük bir düşünsel yatırım yapmıştı. Hazırladığı seçim bildirgesi ve parti programı yerleşik kuralları bozacak derecede donanımlı ve ilgi çekiciydi.

Hazırlanan tanıtım broşürlerinden birinde, ''Tam bağımsız olmadıkça ne toprak reformu yapabiliriz, ne sanayi kurabiliriz, ne işsizliği önleyebiliriz, ne sosyal adaleti sağlayabiliriz. Çünkü, Amerika yurdumuzda toprak ağalarına, kapkaççılara dayanıyor. Türkiye'mizi iflasa sürükleyen borçlandırma politikası ağaların, kapkaççıların gittikçe daha zengin, daha nüfuzlu, daha güçlü olmalarını sağlıyor. Hür olmak, milletçe ve halk olarak hür olmak, insanca yaşayabilmek için önce bileklerimizdeki şu ağır zincirleri kırmamız şarttır.'' Deniliyordu.

1965 seçimlerinin çarpıcı bir yönü, propaganda sürecinde Türkiye’de ilk defa müziğin kullanılmasıdır. TİP söz konusu süreçte “Yarının Şarkısı” isimli parçayı propaganda aracı olarak kullanmıştır. Dolayısıyla TİP’in seçimlerde yakaladığı başarıda, partinin seçim sürecinde çeşitli siyasal iletişim araçlarını kullanarak uyguladığı propagandanın etkisi büyüktü

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

A.Ü. Fen Fakültesi Öğretim Kadrosu

ANKARA YÜKSEK ÖĞRETMEN OKULU DÖNEMİ

A.Ü. Fen Fakültesi Öğrencisi Olmak